Veluwe Centraal Uitgelicht

OPENING 75 JAAR VRIJHEID EN VREDE IN APELDOORN EN DÜSSELDORF

OPENING 75 JAAR VRIJHEID EN VREDE IN APELDOORN EN DÜSSELDORF


EEN DUITS-NEDERLANDS JEUGDUITWISSELINGSPROJECT
Op zaterdag 11 juli vindt in ACEC de opening van de presentatie over 75 jaar vrijheid en vrede in Apeldoorn en Düsseldorf vindt plaats. Het openingswoord zal worden verzorgd door de burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts.
“We need to reflect on the past to do better in the future”
De bevrijdingsgeschiedenissen van Apeldoorn en Düsseldorf vertonen grote paralellen, zo ontdekte de Gelre Association International. Met dit uitgangspunt in gedachten heeft de associatie, die is opgericht om de internationale betrekkingen van Apeldoorn te bevorderen, in mei 2018 contact opgenomen met de Mahn- und Gedenkstätte in Düsseldorf (Düsseldorf Memorial and Education Centre).
Dit heeft geleid tot een gezamenlijk uitwisselingsproject met jongeren uit Düsseldorf en Apeldoorn, waarbij werd nagedacht over de begrippen vrijheid en vrede. Daarnaast zijn er voorbereidingen getroffen voor gezamenlijke herdenkingen, op 16 april in Düsseldorf en op 17 april in Apeldoorn. Deze hebben helaas niet kunnen plaatsvinden door het reisverbod. Wel is van deze activiteiten een korte presentatie gemaakt – en deze is nu te zien in ACEC.
Alle informatie rond de presentatie en de opening is te vinden op de evenementpagina.

GESLAAGDE OPENING
IN CORONATIJD
Afgelopen zaterdag vond er in ACEC de officiële opening plaats van de Oost-Nederlandse duo-tentoonstelling Hoe = Het Nu 2020. Gezien de voorgaande maanden een spannende aangelegenheid voor alle betrokkenen! 150 bezoekers hebben op ruime afstand genoten van de nieuwe expositie en het openingswoord van cultuurwethouder Detlev Cziesso. Wij danken u voor uw komst! Ook RTV Apeldoorn was aanwezig en maakte een mooi sfeerverslag.
Over Hoe = Het Nu 2020
ACEC Apeldoorn en Het Kunstgemaal Bronkhorst presenteren deze zomer de tentoonstelling Hoe = Het Nu 2020, een duo-tentoonstelling waar meer dan 100 kunstenaars uit Oost-Nederland aan bijdragen. De expositie richt zich op kunst uit het oosten van het land en is bovendien te zien op twee locaties: ACEC Apeldoorn en Het Kunstgemaal in Bronkhorst. Het doel van Hoe = Het Nu is het zichtbaar maken en verbinden van kunst in regio Oost-Nederland.
ACEC Ondergronds: Karel van der Eijk
Aanvullend op de tentoonstelling Hoe = Het Nu 2020 is in ACEC Ondergronds deze zomer een installatie van beeldend kunstenaar Karel van der Eijk te zien: een divers kunstenaar wiens werk te zien is op verschillende grote festivals en evenementen. De bezoeker moet soms zelf dit werk ‘aan de gang brengen’ door een of meerdere handelingen te verrichten – en steeds vaker is de kunstenaar zelf onderdeel van zijn werk in een performance. Dankzij de soms lichte en humoristische ondertoon is het werk bovendien laagdrempelig. De kunstenaar plaatste hier zelf een leuk filmpje van!
De tentoonstelling Hoe = Het Nu 2020 en de installatie in ACEC Ondergronds zijn te bezoeken t/m 6 september 2020. Een afsluitend evenement zal plaatsvinden op zaterdag 5 september – meer informatie hierover volgt binnenkort.

Geplaatst door redactie.

(c) VELUWE CENTRAAL 2013-2020 | Buma Stemra SW19b.0001574 | KvK 64077446 | Grace Mag by Everestthemes

X